1997. január 1., szerda

origo/oa - projekt 1987-1996

Az Origo zenekar 1991-ben állt össze egy, a 80-as évek közepétől működött gimnáziumi anarcho-punk-underground improvizációs akciócsoport halványuló emlékei alapján. A három alapító a gitáros Füle Csaba, a dorombos Tóth Attila, és a furulyás Fodor János volt.


Az alapötlet szerint az Origo némileg megszelidülve, középkori ízekkel telt avantgard rockzenét játszott volna, ehhez az elektromos, effektezett gitár, a visszhangosított furulya és a zengetett doromb mellett basszusgitár (Galambos Nándor)  és dob (Folinusz András) járult volna. Utóbbi helyett Rajkányi Norbert, később Korbai Zoltán, végül Benkei Tamás dobolt, néhány fellépésen Csányi Viktor, majd Gerdesits Ferenc. A basszusgitáros poszt gyakran maradt betöltetlen, részben a doromb pótolta, de alkalmanként Broder Ferenc, Koller Csaba és Palotás Péter basszusgitárosok vendégszerepeltek az Origo koncerteken. Az instrumentális jelleg részben koncepció, részben kényszer volt - a pár koncert erejéig csatlakozó Kiss Anna vokalista kivételével nem akadt megfelelő énekes.


A zenekar kezdettől fogva szabadon értelmezte az alapkoncepciót, és az első év négy koncertjén kialakult a sajátos, hangszerelésből és hangszeresek zenei ízléséből organikusan adódó zenei skála, melyen az Origo 1996-ig mozgott. Ez a professzionálisan zenélés különösebb erőltetése nélkül lazán összefogott rock-etno-punk-reneszánsz-barokk, valamint kortárs komolyzene palettája, melyből változó arányokkal, könnyed improvizációkkal kavarodtak ki a koncertekre félszilárd állapotba jutó számok. Egyes koncerteken az együttes tagjai "oa" vagy "0a" zenekar néven szabad improvizációs blokkal örvendeztették meg a közönséget, mint az Origo előzenekara.


Öt év számos basszista és ütőscseréjével kísérve, az Origo átkoncertezte a budapesti alternatív-rockzenei klubélet hanyatlásának időszakát, s zenéjét a visszatapsolástól a teljes közönyig változó reakció kísérte. Állandó rajongótábora szűk körű maradt, bár az A3 tévé nyilvánossága előtt, illetve három ízben a VHK tetemes közönsége előtt, valamint a 94-es, 95-ös és 96-os Szigeteken is bemutatkozott.
1995 júniusától a felállás a három alapítón kívül Benkei Tamást számlálta, mint ütőst.
1996 februárjában a zenekar Gerdesits Ferenc dobossal az Etnofon ZaKi stúdióba vonult, és felvette egyetlen CD minőségű demóját, a Nadírt.


Utolsó fellépése a 96-os PepsiSziget Bahia szinpadán tartott sikeres koncert volt, melyen gitár-furulya-doromb-basszus-dob-ütős hatos felállásban zenélt az Origo, Gerdesits Ferenc (dob) és Palotás Péter (basszusgitár) közreműködésével.



1996 őszétől Füle Csaba az elektronikus zene felé fordul, és a Resonance live act tagjaként a hazai underground techno-szcéna kialakulásának aktív szereplőjévé válik.
Három évvel később, az akkor már Cema Turbo néven futó projekthez társul Fodor János effektezett furulyákkal, így a Cema Turbo zenéjében az Origo bizonyos értelemben újjá születik.

Bejegyzések a blogban "origo" címkével

Nincsenek megjegyzések: